28 januari 2011

Varför inte agera som om det vore sant?

Idag släpper tidningen Science en studie av bland annat Morten Hald som i korthet, och enkelt sammanfattat, säger att den globala uppvärmningen faktiskt äger rum. Som om detta inte vore något som redan har bevisats åtskilliga gånger.
The continued increase in the atmospheric concentration of carbon dioxide due to anthropogenic emissions is predicted to lead to significant changes in climate.
Ovanstående citat kom man fram till i studien Acceleration of global warming due to carbon-cycle feedbacks in a coupled climate model från 2000. Fingerprints of global warming on wild animals and plants kom fram till att djuren påverkas av den globala uppvärmningen. Relative contributions of greenhouse gas emissions to global warming kom i sin tur fram till att växthusgaser till stor del påverkar den globala uppvärmningen. Som om detta inte vore något som redan har bevisats åtskilliga gånger.

Självklart är miljöforskning jättebra. Det är något som vi behöver idag, när miljökatastrofen kan bli ett faktum. Men kanske behöver man omprioritera lite? Det känns ganska onödigt att studie efter studie visar att den globala uppvärmningen äger rum, istället för att komma fram till hur man ska motverka den. Vi vet, eller de flesta förutom några trångsynta skeptiker vet, att medeltemperaturen stiger på jorden, och att något måste hända. Men vad som ska förebygga det är i mitt tycke betydligt viktigare att forska i än att det händer.

Öknen utbreder sig i Jordanien och det regnar allt mindre. Den globala uppvärmningen får ödesdigra konsekvenser för flera länder i den närliggande regionen. Ändå käbblar man om huruvida den globala uppvärmningen verkligen äger rum eller inte. Kom igen, inse faktum och kom på en lösning istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar