23 januari 2011

Sämre kondition - mer idrott?

En ny svensk studie visar att konditionen bland unga blir allt sämre, medan överviktens tidigare uppåtgående kurva planat ut. Studien menar att detta betyder en ökad risk för tidig död, eftersom dålig kondition ännu tydligare än övervikt bevisats vara kopplat till hjärt-kärlsjukdomar med flera. Man menar att TV:n är en av anledningarna till detta, och att en av lösningarna på problemet är skolidrotten.

Jag anser helt och hållet tvärtom. Det är inte skolidrotten som är lösningen på problemet. Det är skolidrotten som är problemet. Maken till mer omotiverande skolämne finns inte. Många med mig är avskräckta från all sorts skolidrott efter grundskolan. Efter att ha spelat fotboll, efter de mest högljudda personernas önskemål, tre gånger i veckan, i 10 år. Efter att alltid ha blivit vald sist i "välja person"-leken - på lärarnas initiativ.

Man kan inte lösa den dåliga konditionen genom att införa mer idrott. Det enda sättet idrotten skulle kunna lösa problemet på är en total makeover av idrottens kursplan. Genom att inse att alla inte är högljudda och att alla inte gillar fotboll. Genom att inse att idrotten i dagens Sverige är extremt bristfällig.

Det här inser dock varken professorer eller forskare. "Inför mer idrott" så löser sig allt. Ganska verklighetsfrånvänt att inte ens fråga barnen anledningen till det minskande idrottandet. En av anledningarna (av många andra med såklart) till att jag valde att studera IB-programmet är att det är den enda gymnasiekurs där du slipper ha idrott med lärare utan får idrotta vad du själv vill. Med dagens idrott så riskerar IB att tappa sin status som linje för de som vill studera utomlands, utan istället bli linjen för de som inte gillar idrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar