19 januari 2011

Minskat matsvinn

Varje år slängs 900 000 ton mat i Sverige. Det bidrar till utsläppet av 1 860 000 ton koldioxidekvivalenter som motsvarar 700 000 bilars utsläpp. 20% av all inhandlad mat slängs. Sverige ligger då redan bra till gentemot andra länder - men väldigt mycket finns kvar att göra. Det framstår som alldeles uppenbart att ett mycket bra sätt att minska på koldioxidutsläppen är att minska på den mängd mat som slängs, 5.1% av all slängd mat är pasta, som torde hålla i stort sett hur länge som helst.

Kanske går det dock framåt - 40% av Sveriges hushåll anser att de redan slänger mycket lite, och 14% anger att de har blivit bättre. Frågan om att minska är angelägen av flera skäl; ekonomiska för individen, där man kan tjäna stora pengar på att slänga mindre, och av miljömässiga skäl för den "globala familjen" där man skulle minska koldioxidutsläppen mycket, en av de hetaste frågorna idag.

Det kan dock kanske vara svårt att veta vad man kan göra för att minska matsvinnet. Eller svårt och svårt. Det kan vara svårt om man totalt saknar grundläggande matkunskaper. Bäst före betyder inte samma sak som dålig efter. Lukta, se, känn, smaka. Det är den gyllene regeln för att veta om något är bra eller dåligt - inte några siffror. Du kommer inte bli sjuk, men jag lovar att dålig mat kommer att komma utspottandes igen. Släng inte den mat som blir över, och köp inte för mycket. Det kan inte vara så himla svårt. Med lite tur kan vi kanske till och med bli av med 700 000 bilar utan att på riktigt bli av med en enda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar