5 januari 2011

Står alla i Centern bakom fettskatt??

Så fort någon från ett visst parti ger ett förslag om något udda är det partiet i sig som får utstå mest. Ta Stefan Hannas (C) blogginlägg tex. där han skrev att överviktiga borde betala mer i skatt för att de är en större belastning för staten än vad normalviktiga är.
I många diskussioner om det här är Centerpartiet i sig väldigt utsatt. Många skriver saker som:
"Usch på er Centern..." osv osv. Jag anser inte att det är rätt att göra på det viset. Självklart är Hanna en del av Centerpartiets bild utåt och vad vi står för, som alla medlemmar faktiskt är, men ett parti kan inte stå för vars medlems personliga åsikter i ett visst ämne. Jag håller definitivt inte med Hanna om att beskatta överviktiga. Jag känner att det skulle vara ett stort påhopp på enskilda individer. Att däremot beskatta olika val som individer gör kan jag tycka är en bättre idé.
Centerpartiet säger ofta att de står för individens rätt och vad var individ säger, därför kan vi omöjligen stödja ett påhopp mot andra. Som jag sa att däremot beskatta val är en större fördel. Invånarna i Sverige har blivit fetare på sistone, det är vi inte ensamma om, vi ska inte bara fokusera på barn utan människor i allmänhet. Man skulle kunna beskatta ohälsosam mat på samma sätt som man beskattar alkohol och tobak. Jag anser att det är i samma klass. Du väljer själv om du vill röka och dricka på samma sätt som du väljer själv att köpa mat som inte är bäst för dig. Om du nu vill äta ohälsosam mat så får du betala mer för det.
Vi hatar att enbart ha piskor i sammanhang för vi vill inte bara bestraffa människor hela tiden. Ett sätt att väga upp det är att göra det lönsamt att välja rätt och inte bara rätt mat utan rätt vanor. Självklart kan ingen tvinga någon till det, men genom att göra det mer attraktivt är det kanske fler som väljer de bättre stigarna i livet. Man skulle kunna ha en förmån till folk som regelbundet tränar på gym, tex billigare träningskort, och även bättre förmåner för folk att handla hälsosamt samt att laga hälsosamt.
Mer än så kan ingen annan göra än att försöka att få folk att se att det lönar sig att vara nyttig. Folk idag kan vara väldigt giriga och strunta i vad som är bra för dem själva, då kanske en lite lättnad i plånboken skulle vara den sista pushen för att få dem att ändra sina liv. För så många forskningar idag som visar att god hälsa hör ihop med gott humör och mycket ork kanske borde få oss att förstå att vi skulle må bättre om vi bara tog hand om oss själva lite mer.

För ett starkt, hälsosamt och lyckligt Sverige!

2 kommentarer:

  1. älskar liberaler alltså! kvotering är dåligt, men förmåner till de som "väljer rätt" går för sig; rätta er i leden nu, seså!

    Nå, med hög skatt på "fel" mat (förlåt: livsstil!) kan man ju behålla illusionen av ett fritt val i alla fall - och mer än så behövs väl ändå inte? Centern vet ju bäst hur jag vill leva mitt liv ändå ---

    SvaraRadera
  2. Du får väldigt gärna äta fet mat som inte är väldigt hälsosam. Det är ditt eget val. Det blir bara dyrare enligt detta förslag.

    Bättre att uppmuntra rätt val än att förbjuda fel val.

    SvaraRadera