25 januari 2011

Vad kan fotograficensuren leda till?

Igår rapporterade bland annat Expressen om att man ville införa en lag mot "integritetskränkande fotografier". Beatrice Ask menar att det är nödvändigt för att bland annat en ung kvinna blev filmad av en kamera som hennes styvfar gömt i tvättkorgen. Men är det här verkligen rätt väg att gå? För mig låter det rätt och slätt som ett steg mot censur. Journalister skall delvis undantas från lagen genom att "journalister [får] ta integritetskränkande bilder om det med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarligt".

Kan ni tänka er hur det kommer se ut i rätten? Journalister kommer bli anmälda hit och dit för olika överträdelser, vilket indirekt kommer leda till att de tvekar att ta bilder. Svensk journalistik kommer i allra högsta drag påverkas av lagen, vilket även Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Svenska Journalistförbundet anser. Och till råga på allt - de riskerar att få fängelse.

Det känns som väldigt fel sätt att komma runt problemet på. Den här lagen kommer föda situationer där man tvingas göra undantagslag på undantagslag, efter att en egentligen rättfärdigad överträdelse har skett. Bättre är då att införa lätta regler där man från fall till fall kan avgöra vad som är rätt och fel. Självklart är det fel att gömma en kamera i en tvättkorg för att filma sin styvdotter. För den sakens skull behöver vi inte censurera journalistiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar