3 mars 2011

Rökförbud på allmänna platser strider mot friheten

Javisst är det otrevligt om man själv inte röker och har problem med det när någon står precis vid busshållplatsen och röker. Men jag anser att det är rökarens ansvar att förflytta sig lite bortåt, inte stå nära folk som tydligt visar att de ogillar det och, framför allt, inte stå för nära barn.

Med tanke på att rökning redan har förbjudits på många platser tycker jag, även om jag inte röker själv, att man borde få röka utomhus. Däremot privatägd mark som en park eller liknande som har öppet för allmänheten ska få välja själva om de vill tillåta rökning eller ej, och det ska respekteras. Men öppna platser, gator, stan osv. ska få vara fria att röka på.

Det som man annars gör är att införa förbud efter förbus efter förbud, och det finner jag inte rätt. Jag finner det inkräktande på den personliga friheten. För att förbjuda platser att röka på gör inte att folk slutar röka, jag tror att det bara gör dem mer frustrerade.

Däremot tycker jag att om någon kommer upp till en rökare och ber dem att flytta lite på sig, då ska rökaren respektera det.

1 kommentar:

  1. Problemet är, att idag borde inte unga börja röka.Upplysning hjälper tydligen inte! Det enda är, att sluta sälja cigaretter och snus. För mycket inkomstbortfall troligen. Både för tillverkarna och staten (mycket skatt). De gamla körs ut i kylan. Men då dör de ju fortare!! Det är väl det, man vill. Från en gamling i Småland.

    SvaraRadera