30 mars 2011

Friskolor och media

Den senaste tiden har debatten kring friskolor blossat upp på nytt (om den nu någonsin skulle ha lagt sig). Vänsterpartiet håller i stort sett kvar i sin ståndpunkt att de inte borde finnas, medan de borgerliga partierna kanske har tillåtit lite väl många friskolor.

Det patetiska i hela situationen är dock att folk påstår att det skulle bero på att en skola är en friskola som den har problem. Det stämmer ingenstans. Snarare stämmer motsatsen - kommunala skolor har ofta grava problem. Nej, skillnaden består i hur media rapporterar om problemen.

Svenska tidningar tenderar att ha någon slags friskolehysteri. Så fort något dåligt händer i en friskola får det extremt stor regional, och ibland även nationell, uppmärksamhet, medan samma händelse i en kommunal skola på sin höjd får en notis i den lokala tidningen.

Tidningar är en av de största opinionsbildarna som finns. Det är därför mycket viktigt att de kan hålla journalistiken på en sansad nivå, där man rapporterar någorlunda sakligt. Sådan är inte situationen. Det blir en sandlådejournalistik där friskolor kan få flera sidors uppslag för mycket små händelser.

Svenska tidningar borde ta sig i kragen och försöka rapportera sakligt. Då kanske folk till slut skulle inse att en friskola inte är dålig för att den är en friskola, utan för att det är en skola precis som alla andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar