10 mars 2011

Politik handlar ju om att göra alla nöjda

Moderaterna vill göra ytterligare jobbskatteavdrag. Vänsterpartister vill höja skatterna monumentalt och få till den socialistiska staten byggd på feministisk grund. Däremellan ligger de olika partierna; några vill höja skatter, andra vill ta bort vissa skatter, några tredje vill öka bidrag istället. Det hela blir en ideologisk soppa med allt för många kryddor för att det ska bli riktigt gott. Att byta regering blir lite som att byta buljong i soppan - man får ett helt nytt resultat som förmodligen inte kommer bli lyckat. Att ändra skatterna monumentalt är kanske inte optimalt för ekonomin.

Därför förvånar det mig att folk inte tidigare kommit på den optimala idé jag funderat ut under dagen. Det hela är mycket självklart - låt individen bestämma skatten! Konservativa brukar vilja få mycket pengar i plånboken och ha låga skatter. Vänsterriktade brukar vilja höja skatterna för att öka välfärden. Varför kan man då inte sänka skatten för konservativa och höja den för de vänsterinriktade?  Konservativa skulle få sina pengar och vänsterfolket skulle bidra sin del till välfärden, samt den del som de konservativa inte längre då ger.

Det skulle ju göra det politiska läget stabilt. Alla kunde få göra precis som de ville. Jag kan egentligen inte se någon som helst nackdel med förslaget. Förutom en. När det kommer till kritan kommer förmodligen alla ha blivit konservativa. Fast det vore ju också positivt. Då skulle Kristdemokraterna öka igen, och Moderaterna förmodligen också få ökat stöd.

Så summa summarum: Anders Borg, läs igenom det här inlägget, och fundera på varför du aldrig själv tänkt den här tanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar