25 mars 2011

Elektricitet en mänsklig rättighet

De senaste dagarna, med tanke på kärnkraftsolyckan, som man väl nu ändå får kalla det, har en ganska kraftig energidebatt blossat upp. Anti-kärnkraftister har blivit förbannade, och vill att kärnkraften omedelbart skall avvecklas, medan personer pro-kärnkraft har på något sätt blivit ännu mer för; att olyckan inte är värre visar på kärnkraftens oerhörda styrka.

Vad man än tycker har hela debatten blivit oproportionerlig. Idag klarar vi oss inte utan kärnkraften. Det är ett faktum. Sedan vill olika folk hantera det på olika sätt. Vissa vill omedelbart smälla upp vindkraftverk, andra vill använda mer kolkraft, för att det ändå inte släpper ut radioaktiv strålning. Vissa börjar yra om solkraft - något vi inte kan förvänta oss effektivt inom det närmsta halvseklet.

Vissa har gått så långt att de börjar förorda minskad elektricitetanvändning. Självklart har Hans Rosling, som vanligt, gett svar på tal till dem, genom sitt tal om tvättmaskiner. Och man kan inte ha mer rätt. Elektriciteten är det som har gjort att vi är där vi är idag. Elektriciteten har i Västeuropa ökat jämställdheten något enormt, ökat välfärden, levnadsstandarden, och vidare, även demokratin. Det blir då väldigt kontraproduktivt med en minskad elektricitetanvändning, speciellt eftersom de åsikterna oftast kommer från demokratiaktivister.

Oavsett mina åsikter om kärnkraften är en minskad elektricitetanvändning inte rätt sätt att lösa problemen med kärnkraft på. Elektricitet är redan i mina ögon, och borde internationellt vara, en mänsklig rättighet. Elektricitetsutökning i Afrika ökar jämställdheten där något enormt. Det ökar välfärden, och om man fortsätter så räddar det liv. Det låter därför väldigt avlägset för mig att minska elektricitetsanvändningen. Nej, istället borde vi bibehålla elektricitetanvändningen, och utöka den i tredje världen.

Men det kan man ju välja att göra på olika sätt. Man kan börja smälla upp stora kolkraftverk, eller så kan man föra en konstruktiv, pragmatisk debatt om hur man utformar den grönaste energin. Sen kan man ju välja vad man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar