20 mars 2011

Valanalys de moi 2

Det kändes som rätt tillfälle att nu komplettera lite på den "valanalys" jag skrev någon gång förra månaden.

Centerpartiet har efter valnederlaget genomfört en mycket ambitiös valanalys. Det är jättebra - det förbättrar alltid att vara självkritisk och att sträva efter att förbättra sin egen politik. Det är också väldigt bra att man gör det öppet, och att man sätter en kompetent person som Annie Johansson som ledare för valanalysen.

Jag kan dock inte nog belysa hur fel det är att fortsätta att byråkratiskt skriva rapport efter rapport om varför Centerpartiet inte ökar. Det är just därför som vi inte ökar. Vi har blivit ett parti som bryr oss mer om hur vår politik ser ut på pappret än på hur den kommer ut till folket. För att exemplifiera: I fredags var CUF Jönköping och kampanjade bland gymnasieungdomar på en skola. Vi ställde i stort sett alla frågan "Vet du vad CUF står för?". Omkring 80% svarade nej. Vi ställde vidare frågan "Vet du vad Centerpartiet står för?". Något färre, men ändå oroväckande många, svarade nej även på detta.

Det går inte att föra en extremt logisk, pragmatisk och välgenomtänkt politik om inte politiken når ut till de som röstar. Centerpartiet har utsetts, flera gånger, till det otydligaste partiet. Det beror inte på att vår politik är otydlig. Det beror på att vi är otydliga, att vi inte når ut till väljarna.

Man kan fortsätta skriva rapport, efter rapport, efter rapport om varför vi fortsätter tappa väljare. Då kan man förmodligen anta att vi kommer vara ute ur riksdagen efter valet 2014. Eller så kan vi börja röra oss bland folk, förtydliga vad vi står för, göra oss hörda, och få folk att inse, att vi har den bästa politiken. Om vi gör det, är det inte omöjligt att vi kommer tillbaka till Fälldintiden i storlek. Det är bara en fråga om vilket spår vi väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar