31 mars 2011

"Facebook kan stå dig dyrt"

Anna Snell, pressansvarig på Trygg Hansa, har härmed, officiellt, stått för det mest korkade uttalandet i tidnings-Sverige det här året. Trygg Hansa analyserar utbetalning av försäkringar vid villainbrott, och kommit fram till att ett stort problem är att "du underlättar för tjuven genom att digitalt berätta att du inte är hemma".

Du läste rätt, det är inget skämt. Du kommer alltså kanske i framtiden att få mindre utbetalt vid inbrott om du har skrivit på Facebook eller någon annan digital social media att du ska resa bort. Snell resonerar vidare att "det framförallt är kvinnor som inte tänker efter innan de avslöjar semesterplaner och bortavaro".

Vadå inte tänker efter!? Facebook är just en social media, och skall också fungera som en sådan. Det ska fungera som ett medium där du kan underrätta dina vänner om vad som försiggår. Det ska inte fungera som ett medium där du måste tänka efter vad du skriver på grund av risken för inbrott hemma.

Som det lider blir det allt snävare krav för att få ut en försäkring. Om någon stjäl ett cykelhjul får man inte ut en försäkring, försäkringen gäller bara om någon stjäl hela cykeln. I framtiden kanske man alltså inte får försäkring om man berättar för sina vänner att man ska på semester.

Men det kanske är så framtiden kommer att bli. Ett samhälle där man måste fundera på allt man gör, där man måste stänga sig inne i en snäv social tillvaro, där man inte kan prata med sina kompisar. Jag hoppas att jag har dött den dagen. För den världen vill inte jag leva i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar