26 maj 2011

Unni Drougge vs. Isabella Löwengrip

Drougge
(cc-by-sa-3.0)
Vs.

Blondinbella
(från tidningen resume)
Under rubriken "Blondinbella har förstört många tjejers liv" skriver idag Unni Drougge på SVT Debatt. Temat genom hela debattartikeln är hur Blondinbella har förstört många tjejers liv, att hon är självupptagen, egoistisk, förstörande för Sverige, även om man absolut inte ska skylla det på varken henne eller media. Hon skriver:
Jag tänker i alla fall inte tassa på tå inför ett fenomen bara för att det råkar vara tjejer som står bakom det, för att det pågår på internet, för att det genererar pengar eller för att medierna lyfter fram det som en ung generations röst.
Jag bekymrar mig nämligen över de smarta tjejerna och över att blondinbellorna står i vägen för dem. Och detta är inte Blondinbellas fel. Det är inte heller mode- och skönhetsindustrins fel. Felet ligger snarare i en samhällsutveckling där mätbarhet är allt som räknas.
Det hela känns väldigt rationaliserande. Faktum är att Löwengrip, som är drygt 20 år, hunnit skapa ett aktiebolag, skapa en blogg som har dragit in sisådär 5 miljoner om året, driva en nätaffär, och säkert ännu fler saker. Hon är en av de driftigare ungdomarna i Sverige i dag, och det hon redan under sin korta livstid lyckats prestera är ytterst ovanligt för en som levt ett helt liv. Betydligt mer än Drougge.

Jag är inte något speciellt stort fan av Blondinbella. Jag läser inte hennes blogg, jag har aldrig träffat henne, jag tycker inte man behöver skryta med hur man klär sig i päls, och så vidare. Men jag tycker det är väldigt onödigt av en person som Drougge att klanka ner på en person som uppenbarligen är driftig, innovativ och framgångsrik.
Jag vill inte heller förneka att det finns seriösa ambitioner bland en del modebloggerskor, däribland Elin Kling som åtminstone har den goda smaken att i sin StyleBy vidga vyerna och smyga in ett journalistiskt anslag i trängseln av produkter och märken.
Och längre ner:
Flera unga kvinnor som läser detta kommer å andra sidan att bli upprörda och hävda att de blivit hjälpta och stärkta av Blondinbella. Men det är också bara på ytan och högst temporärt. Kortsiktigt kan man bli glad av både knark och shopping. Det måste ju inte för den skull vara bra. Eller jag kanske rentav ska dra till med den marxistiska termen ”falskt medvetande”. Man kan helt enkelt vara indoktrinerad och inte veta sitt eget bästa.
Jag blir faktiskt rent beklämd av vad Drougge skriver. Det hon menar är alltså att det bara är okej att blogga så länge Drougge själv uppskattar det som bloggas om, och att allt annat är moraldödande. När jag ser Drougge kan jag inte undgå att tänka, att hon som verkar ha så många fördomar om andra, och påstå att någon förstör andras liv, kanske skulle ta och tänka på hur bra förebild hon själv är? Egoistisk, fördömande, föraktande, flera adjektiv kan säkert radas upp som beskriver hur Drougge är som person. Som sagt är jag inget stort fan av Blondinbella. Men skulle jag välja förebild är det inget snack om vem jag skulle välja. Eller kanske ännu mer vem jag inte skulle välja.

1 kommentar: