2 maj 2011

Denialism

Alla som är intresserade av miljöpolitik borde se Michael Specters föreläsning om  "The danger of science denial" ("faran med att förneka vetenskap"). I kort handlar föreläsningen bland annat om att miljön inte räddas av att vi backar tillbaka till 1800-talet utan kliver in i 2000-talet.

Det är en syn på miljön som jag har försökt förmedla ända sedan jag började engagera mig miljöpolitiskt. Oavsett om vi i Sverige rent teoretiskt skulle sluta använda elektricitet och värme skulle resten av världen fortsätta expandera ekonomiskt och i välmående. Därutöver skulle det inte ens vara önskvärt. Som jag tidigare har förklarat berättar Hans Rosling i flera föreläsningar om hur oerhört viktig elektriciteten och energin är för demokratin, för välfärden, för jämställdheten och för hälsan. Att vilja gå tillbaka till 1800-talet kan därför på sätt och vis ses som att vilja ta död på andra människor.

Med flera intressanta exempel och en logisk argumentation förklarar Specter varför min ståndpunkt är korrekt, och varför vi måste börja förlita oss på forskning och vetenskap. Det föreligger för tillfället en trend där man allt mer förlitar sig på alternativforskning, där alternativ medicin och där hoax renderar enorma mängder pengar till företag. Han själv kallar fenomenet för "denialism" - det att förneka vetenskap. (Självklart måste forskningen enligt alla medel vara empirisk)

För som han förklarar kan förnekelse av vetenskap få ödesdigra konsekvenser. Hade man misstrott vaccin mot exempelvis polio och andra sjukdomar hade dödliga epidemiska sjukdomar skördat miljontals liv. Förnekelse av vetenskap i Sydafrika ledde för inte allt för länge sedan att hundratusentals personer trodde att AIDS bäst botades av örter i naturen. Och så vidare.

Förnekelse av vetenskap är därför - i överförd betydelse - rent förnuftsvidrigt om man vill kämpa för att rädda vår planet. Om vi vill rädda den är det nog hög tid att överge denialism och börja förlita oss på empirisk fakta. För har vi utrotat polion, och till viss del räddat ozonlagret från freoner, så nog kan vi väl rädda vår värld. Men då krävs det att vi litar på de som kan något om saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar