13 maj 2011

Lägg ner Saab

Saab är dödsdömt. Det är lika bra att konstatera att så är faktum. Deras bilar säljer inte. De lyckas inte komma in på den kinesiska marknaden. De har inte lyckats utveckla sina bilar för att möta dagens krav.

Ett bilföretag som tillverkar bilar som inte säljer kanske inte bör fortsätta tillverka bilar. Det går emot all marknadsteoretisk rimlighet. Ändå pumpar företag, och även staten, in pengar för att rädda ett dödsdömt företag. Det hela känns lite som när staten pumpade in pengar i Facit AB trots att japanska billiga räknare dominerade marknaden.

Det kommer få stora konsekvenser om Saab försvinner. Jobb kommer försvinna, Trollhättan kommer få stora arbetslöshet problem. Men de pengarna skulle staten då istället kunna använda för att förbereda för nedläggningen - öka platserna på högskolor, lagstifta om arbetsskapande åtgärder (som att sänka restaurangmomsen osv) och så vidare. Allt är effektivare än att med statliga pengar driva ett dödsdömt företag.

För mig känns det ganska uppenbart. Folket säger nej till Saab. Konsumenterna säger nej till Saab. Kina säger nej till Saab. Även staten borde säga nej till Saab. Eller åtminstone sluta driva ett redan dött företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar