21 maj 2011

Miljöpartister skjuter sig själva i ryggen

Idag blev Gustav Fridolin och Åsa Romson valda till språkrör för Miljöpartiet; helt väntat så - de var båda valberedningens förslag, och Fridolin utklassade med 94%  av rösterna, medan Romson fick 60%, och där hennes huvudmotståndare Mikaela Valtersson fick omkring 20.

I nio år har Maria Wetterstrand och Peter Eriksson drivit Miljöpartiet, och har under sin tid sett partiet öka till Sveriges tredje största parti. Bakom kulisserna har en person slitit som en räv för att få Miljöpartiet att bli ett parti som folk respekterar och tror på, för att ta bort Miljöpartiets bild som ett udda parti som aldrig vill expandera till att ha visionen att bli Sveriges största parti. Den personen heter Mikaela Valtersson.

Åsa Romson är en person som gemene man aldrig har hört talas om. "Vadå, Åsa Jonsson?" kommer folk förmodligen svara när man yppar hennes namn. Hon, till skillnad från Valtersson, står för det marginaliserade, udda partiet; Miljöpartiet borde aldrig bli stort - då förlorar det hela sin själ. Så medan Valtersson slitit som en häst för att få Miljöpartiet accepterat, har den utåt sett okände Romson i det närmaste gjort motsatsen.

Miljöpartiet står lite inför ett vägskäl. Antingen fortsätter man att expandera lika fort som man har gjort - och då kanske Moderaterna och Miljöpartiet är de två stora partierna i stället. Eller så lyckas inte de två nya språkrören axla ansvaret, och de faller tillbaka lika fort som de ökat. Med Romson som språkrör minskar åtminstone inte den sannolikheten.

3 kommentarer:

  1. Och vem hade hört talas om Maria Wetterstrand för 9 år sen? ;)

    Åsa Romson vill ju precis som Gustav Fridolin att MP ska växa och breddas, så jag förstår inte var ni får era konstiga idéer ifrån. Hon har ju inte ens suttit i riksdagen tidigare, så hur denna doldis kan ha jobbat så hårt för att marginalisera MP är för mig en gåta. Men det är klart, två CUF:are måste ju vara oändligt mer insatta i MP än en vanlig simpel miljöpartikel.

    Jag tror bara att ni är rädda för MP. Det skulle jag vara om jag var centerpartist, med det språkrörspar som nu valts.

    SvaraRadera
  2. Håller med Anonym till 100%.

    SvaraRadera
  3. Valtersson har varit verksam i Miljöpartiet sedan Wetterstrand och Eriksson blev språkrör, och har arbetat hårt för att sprida Miljöpartiets politik utåt. Hon kan politiken som handen i handsken, och har dessutom blivit ganska välkänd som en duktig politiker (vilket även Fridolin har blivit). Jag skulle bestämt hävda att Valtersson tillsammans med de tidigare språkrören är de som till störst del har ansvarat för Miljöpartiets otroliga expansion.

    Även om jag inte håller med Valtersson i hennes åsikter ser jag henne som en mycket kompetent politiker som skulle kunna få Miljöpartiet att växa ännu större. Jag tror inte att Romson har samma kompetens och därför anser jag att Miljöpartiet skjuter sig själva i ryggen som väljer Romson istället för Valtersson.

    SvaraRadera