18 maj 2011

Emil Linell debatteras inte

SVT har ställt in debatten om Emil Linnells död efter att SOS Alarm inte i tid svarade på om man ville ställa upp eller inte.

Skönt.

Tolka nu inte det som att jag tyckte att det var skönt att Emil dog. Det är förfärligt tragiskt, och jag lider verkligen med alla som kände/var besläktade med honom. Det förtar dock inte min känsla av avsmak mot sådana här debatter.

I genomsnitt sker knappt 2 700 ambulansutryckningar om dagen i Sverige. Antalet personer som ringer till 112 är ännu större - många problem klaras av via intervju och rådgivning. Men det är uppenbart att det är svårt att hantera 2 700 ambulansutryckningar om dagen, och det ställer extremt höga krav på kompetens hos både SOS Alarm-personal och utryckningspersonal. Personalen på SOS Alarm har i regel sjukvårdsutbildningar, och har bakgrund inom sjukvården. De är alla kompetenta på sitt arbete, och har genomgått diverse specialinriktade utbildningar.

Det som har hänt - att ett misstag har begåtts - är ytterst tragiskt, och det borde inte behöva hända. Det är dock djupt mänskligt att fela, och de som arbetar på SOS Alarm är trots allt bara människor. Det är en människa som har felbedömt 1 av över miljonen personer som ringer och pratar med SOS Alarm varje år.

I sjukvården är det inte jätteovanligt att fel begås, och de har emellanåt dödlig utgång. Ofta skrivs det en Lex Maria-anmälan, vilket det även har gjorts i det här fallet. Men vid dessa dödsfall förstår folk att det är sådant som händer - djupt, djupt tragiskt, men fortfarande sådant som händer. Folks förståelse för den här händelsen verkar vara helt som bortblåst. Ja, det är rimligt att en utredning görs. Ja, det är rimligt att den som hanterade det får en skarp tillsägelse eller i värsta fall avskedas. Ja, det är rimligt att en Lex Maria-anmälan görs. Men nej, det är inte rimligt att debattera en händelse som rakt igenom är djupt mänsklig.

1 kommentar:

  1. Det handlar inte om vad som är mänskligt att fela utan att vissa misstag ska inte bara hända i vissa yrken och det är oförlåtligt

    inget kan försvara det....inget....

    jag förstår dom som vill ha ihjäl sköterskan och vill spränga hela sos-huset i luften även om jag inte tycker det hjälper nu när skadan redan är skedd

    men man förstår att folk känner så starkt

    och om det nu är så "mänskligt " att fela så är det lika mänskligt att begå våldtäkter och annan skit som är hemsk

    vem är du och dömma dom? samma sak där

    slå ihjäl sköterskan eller sätt han i finkan
    mig kvittar det totalt

    jag tycker fängelse är bästa straffet
    sparken räcker inte

    SvaraRadera