6 mars 2011

Hur skall maten räcka till hela världens befolkning?

Jag tror inte att någon har lyckats missa det faktum att jorden håller på att överbefolkas, och att det inom en snar framtid kommer bli väldigt svårt att föda hela världens befolkning. Svälten kommer att öka, större odlingsområden kommer krävas, även om det inte finns, och eftersom fattigdom och svält går hand i hand, kommer allt fler människor ligga under fattigdomsgränsen.

Det finns inga fantasimedel med vilka man kan stoppa svälten. Man kan inte trolla fram mat, och har man inte tillräckligt med odlingsområden för befolkningen, får befolkningen inte tillräckligt att äta. Så enkelt är det. Det enda sättet som man kan stoppa en katastrof på är genom att stoppa den extrema befolkningstillväxten.

Det är inget nytt. På olika ställen har man försökt med olika medel. Kina är ett klockrent, extremt misslyckat, exempel. Politiskt bestämde man att bara ett barn skulle få gratis utbildning och hälsovård. Varje familj skulle bara ha ett barn. Vilket ledde till, eftersom den kinesiska jämställdheten är ganska låg, att man gjorde abort om man var på väg att få en flicka, eller adopterade bort om man redan hade fått en. Det har medfört att Kina idag har stora problem med att det knappt finns kvinnor i landet.

Nej, istället har Hans Rosling lösningen på hur man skall komma tillrätta med problemet. I sitt eminenta tal från TED, där han experimenterar med banbrytande teknik och häpnadsväckande redovisningsmaterial (i alla fall speciell), beskriver han mycket klart och tydligt, att det bara finns ett sätt man kan komma tillrätta med problemet på; nämligen, att kämpa för höjd levnadsstandard.

Det motiverar han genom att beskriva hur man med låga levnadsstandarder och hög spädbarnsdödlighet får extremt höga nativitetstal; i fattiga länder föder man många barn för att säkra en framtid. Det medför att befolkningsökningen blir väldigt hög. En höjd levnadsstandard skulle sänka nativiteten, och därmed bromsa den extrema befolkningstillväxten.

Jag tror att Kinas regering borde ta sig en liten titt på det där. Men jag tror också att alla regeringar över hela världen skulle ta sig en titt på Roslings tal. Med en för stor befolkning kommer miljöarbetet vara helt onödigt; det är för många människor för att det ska gå att skapa en hållbar miljö. Det ligger därför i det globala intresset att hindra den extrema befolkningstillväxten, och genom att följa Roslings råd, kan det kanske, kanske bli realistiskt.

2 kommentarer:

  1. lite ignorant att skylla matbristen i framtiden på överbefolkning, lyssna och hör hur odlingsmarken är uppdelad i länderna idag till och med och varför... Godsägare som äger 44 % av t ex Colombias jordbruk. Små jordbrukarna med 1 % av marken hamnar såklart i orättvisa förhållanden än om odlings marken skulle delas upp jämnare och inte bli extensiv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du med "godsägaresom äger 44% av t ex Colombias jordburk" Behöver den informationen till min test om: Vad ska man göra för att maten ska räcka till alla?

      Radera