25 juni 2011

Lägg ner Saab

Robert Collin skrev idag på Aftonbladet artikeln TOMT PRAT, REINFELDT. Han skrev:
Fortfarande inte ett ord från regeringen om att Saab är ett företag att vara stolt över. Som
i många år har byggt världens allra säkraste bilar, med fina köregenskaper.
För mig liknar det han skriver, och Monica Greens bifall på Twitter, väldigt mycket  Facitaffären, där Sosseregeringen under statsminister Olof Palme pumpade in pengar i Facit trots att företaget var på väg rakt i konkurs på grund av utkonkurrering av utländska produkter. Staten pumpade in pengar i ett företag man redan innan visste skulle gå i konkurs. Och argumentationen är oerhört lik den som Collin använde - man menade att Facit lyckats tillverka högkvalitativa produkter att vara stolt över länge.

Och måhända har Saab lyckats tillverka högkvalitativa produkter, måhända är det ett företag att vara stolt över. Men att vara stolt över att pumpa in pengar i ett företag för att få det att gå runt, när konsumenterna inte vill ha produkterna, det kan åtminstone inte jag vara. Jag skulle bli mer stolt om företaget gick i konkurs, och om man i efterhand kunde konstatera att man under en lång period tillverkat högkvalitativa trafiksäkra bilar för en stor marknad, men att lågprisbilar från industriländer och inte tjänstebaserade länder konkurrerade ut Saab.

På sätt och vis hoppas jag att Saab går i konkurs. Inte för att jag missunnar de 10 000 anställda sitt jobb, utan för att strukturomvandlingen skall kunna ske oförhindrat och för att staten inte ska pumpa in skattepengar i ett företag som ändå är förlorat. Låt marknaden ha sin gång. Försök inte förhindra ett redan konstaterat faktum. Och gör det åtminstone inte med anledningen att man skall bevara något "man är stolt över".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar