8 juni 2011

Gårdsförsäljning

Just nu är en utredning från regering om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ute på remiss. Utredningen är den andra regeringen har efterfrågat; den första handlade mer allmänt om alkohol, medan den här mer specifikt handlar om gårdsförsäljning.

Jag kan inte förstå att det finns ett så stort motstånd till gårdsförsäljning. Anledningen till att jag inte förstår det har flera orsaker:
  • De grupper i samhället som har problem med för stort alkoholintag kommer förmodligen inte utgöra den grupp som besöker de gårdar som har gårdsförsäljning
  • Det är inte speciellt stor skillnad på att ge utskänkningstillstånd till en restaurang och en gård
  • Gårdsförsäljning skulle bidra till en mer levande landsbygd
Ändock är nästan alla partier, utom möjligtvis Centerpartiet, skeptiska till gårdsförsäljning. I utredningen har det framkommit att det förslag som finns inte är förenligt med detaljhandelsmonopolet och EU-rätten. Karin Eckerberg, expert i utredningen, skrev att
I slutskedet av utredningens arbete stod det klart att gårdsförsäljning såsom åsyftat i kommittédirektivet, inte var förenligt med EU-rätten. För att försöka komma förbi detta faktum har utredningen frångått såväl de uttryckliga som underförstådda förutsättningarna i kommittédirektivet dvs. att förslaget skulle avse försäljning av egentillverkade alkoholdrycker på svensk landsbygd och på tillverkningsstället. Det aktuella lagförslaget omfattar alltså betydligt mer än vad som i normalt språkbruk avses med gårdsförsäljning.
Då återstår två delar - göra om förslaget till en fungerande lagändring eller slopa det. Såhär skriver Maria Larsson (Kd), folkhälsominister:
Man föreslår i stället ett betydligt mer utvidgat förslag, ett parallellt system för försäljning av alkohol vid sidan av Systembolaget som går ut på att alla producenter av alkoholhaltiga drycker i Europa ska få sälja både sina och andras alkoholprodukter på försäljningsstället, där försäljningen är förenad med någon form av upplevelseaktivitet, dock inte nödvändigtvis med produktion på försäljningsstället. Man inför också begränsningar av hur mycket varje etablering får sälja. ... Men från utredningens sida hävdar man att det är förenligt med såväl EU-rätten som försäljningsmonopolet och folkhälsan.
Det är beklagligt att motståndet är så stort mot gårdsförsäljning. I dag upplever den svenska landsbygden stora problem. Det blir allt svårare rent ekonomiskt att bedriva jordbruk, och många jordbrukare tvingas lägga ner sina gårdar. Vi går miste om en turistnäring, och vår trångsynthet i frågan försvårar för små alkoholtillverkare, vilket gör att svensk alkoholkultur är i stort sett obefintlig.Jag skulle vilja uppmärksamma om exemplet staten Washington i USA, där man efter att ha tillåtit gårdsförsäljning sett en markant turistökning i staten, och ett sjudande jordbruk. Alkoholkonsumtionen har knappt ökat, medan övriga drogkonsumtionen minskat kraftigt, bland de kraftigaste minskningarna i USA.

Jag förstår inte varför vi vill lägga krokben för jordbrukarna. Ej heller varför vi vill lägga krokben för svensk alkoholkultur. Och jag förstår inte hur man tänker när man resonerar att fulla människor skulle åka mil ut på landet för att köpa dyr alkohol. Tillåt gårdsförsäljning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar