18 april 2011

Eloge till Hanif Bali

Jag ska inte påstå att jag är något fan av Hanif Bali. Jag håller inte med om hans åsikter och det han skriver på Twitter är ibland lite väl magstarkt. Men idag ska han ha all eloge för den artikel han har skrivit på Newsmill om hans twittrande och mötet mellan Ylva Johansson och Sven-Olof Sällström.

Twitter ger en klockren möjlighet till, som Anna-Karin Hatt (C) uttrycker det, köksbordsdemokrati, där kort men ändå ofta viktig information snabbt går ut till en stor bredd väljare. Det är ett sätt för politiker att berätta om sin vardag, och det är ett sätt för väljare att följa vad som händer i Sverige. Att Hanif Bali (M) då berättar om att Ylva Johansson (S) och Sven-Olof Sällström överlägger med varandra är då inget annat än ett fint tecken på en fungerande "köksbordsdemokrati".

I det här fallet är demokratin jobbig för Socialdemokraterna, och det chockerande agerande som därefter följde får mig att vilja sluta kalla de som uttryckt följande för demokrater och bara kalla dem socialister:
"Nu kräver alltså Socialdemokraterna via sin gruppledare i riksdagen ett frikort för att få förhandla med Sverigedemokraterna i smyg. Gömt från allmänhetens medvetande och dolt från journalisters granskning. Genom att kräva ett förbud mot att twittra så vill S begränsa medborgarnas insyn och skapa sig fritt utrymme att förhandla med Sverigedemokraterna."
Att förbjuda demokratins gång går emot vår grundlag, går emot det som Socialdemokraterna själva säger att de står för, och går emot allt sunt förnuft. Sverige är en av världens mest fungerande demokratier - det ska vi värna om, och inte inskränka på.

Jag kommer ihåg den tid när Socialdemokraterna, under Mona Sahlins ledning, var de som starkast slog sig mot bröstet och sa att de aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Verkligheten visade att Socialdemokraterna är det parti som mest har samarbetat med Sverigedemokraterna. Om de verkligen vill fortsätta på den linjen, då skall de i alla fall göra det öppet och visa hur de sviker det förtroende som deras väljare har gett dem.

1 kommentar: