22 februari 2011

Högre tillväxt med grön ekonomi

UNEP presenterade igår vid ett möte i Nairobi, Kenya, en rapport som säger att fem gånger mer pengar subventioneras till fossila bränslen än att hjälpa fattiga länder med klimatbekämpningen. Varje år subventioneras närmare 600 miljarder dollar till fossila bränslen, något som känns väldigt ur tiden med tanke på den globala uppvärmningen.

Samma rapport visar att en övergång till en grönare ekonomi skulle öka den ekonomiska tillväxten jämfört med hur det ser ut idag. Det bevisar i stort sett vad Centerpartiet i sitt manifest anser, och likaså vad jag anser. En av huvuddelarna av Centerpartiets miljöpolitik går ut på att "Centerpartiets arbete bygger på övertygelsen att god miljö och ekonomisk utveckling går hand i hand." - och hur mer rätt kan man inte ha, sett till FN-rapporten?

den här radiosändningen ifrågasätter näringspampen Sverker Martin-Löf som vanligt den globala uppvärmningen och klimatförändringen. Martin-Löf har tillsammans med Per-Olof Eriksson gjort sig kända som motståndare till klimatförändringen. En extremt viktig del i strävan efter en miljömässigt hållbar värld är att företagen tar sig i kragen och sätter sig in i miljöproblemen samt förändrar företagen utifrån detta.

Det är då ett oerhört bakslag om så namnkunniga personer som Martin-Löf och Eriksson motsätter sig klimatförändringen. Eriksson har till och med sagt att
Koldioxidskatter orsakar nedläggning av normalt konkurrenskraftiga anläggningar som sedan byggs i andra delar av världen – vilket inte minskar koldioxidutsläppen.
Anledningen till att vi inte ska bry oss om miljön är alltså för att det skapar en mindre konkurrenskraftig marknad. Vilket direkt motsägs av det som FN-rapporten kom fram till. Då återstår att fråga sig: Vem ska man lita på? Martin-Löf och Eriksson, eller FN?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar