21 februari 2011

Brott & Straff

Det straffsystem vi har i Sverige är skamligt enligt mig. Det vi egentligen gör när någon döms för mord är att vi sätter ett pris på en eller flera människors liv.

Den man som i Husqvarna mördade sin förra fru med flera knivhugg dömdes den 18 februari till livstids fängelse. I Sverige betyder livstid inte livstid. Det betyder minst 10 år och sen tidsbestämt straff. Dessutom ska han betala 355 000 kr i skadestånd till hennes anhöriga. Priset på denna kvinnas liv är alltså +10 år och 355 000 kr enligt domen. Jag hörde på radion att mannens försvarare skulle överklaga domen för att straffet var för strängt. Enligt försvararen var alltså kvinnans liv inte ens värt +10 år. Men hennes familj då? Hennes barn och hennes föräldrar och andra släktingar? De har inte fått domen +10 år utan dotter. De har verkligen fått livstid.

Sverige är ett paradis att åka i fängelse i. I fängelset får du mat, husrum, rekreation, träning, utbildning, samtalsterapi etc. Många har dessutom chans att komma ut tidigare än den tid som deras ursprungliga dom var på. Visst är de inlåsta mot sin vilja, men se på andra länder. 11 delstater i USA har dödsstraff. Det är definitivt livstid.

I Sverige avtjänar man också straff simultant. Alltså om någon har gjort sig skyldig till två grova våldtäkter och tre våldtäktsförsök. Straffet för grov våldtäkt är minst 4 år, högst 10 år. Vi kan ponera 7 år i detta påhittade fallet. 7 +7 är 14 och sen finns det personer som har dömts till 1,5 år för våldtäktsförsök. Så lägg på det så blir det 14 + 4,5 = 18,5 år. Men i Sverige avtjänar man dem samtidigt och sitter alltså, i detta fall, högst 7 år.

Man kan mörda flera personer, ingen bestialiskt eller nåt sånt skruvat, utan två mord, vid olika tillfällen. Man kan högst dömas till livstid då. Alltså minst 10 år och sedan få det tidsbestämt. Då är en människas liv värt +5 år.

Vi är för snälla i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar